Peter Klepec je komentiral/a na Dajana Babić
13:45
Slovenska filharmonija / en je objavil/a objavo Blue 7
12:12
Ana Kos je komentiral/a na Dajana Babić
12:09
Slovenska filharmonija je objavil/a objavo Blue 7
12:07
Slovenska filharmonija je objavil/a objavo Oranžni 5
11:43
Slovenska filharmonija je objavil/a objavo Vokalni 6
11:41
Peter Klepec je komentiral/a na Dajana Babić
11:34
Slovenska filharmonija je objavil/a objavo Modri 7
11:23
Slovenska filharmonija je objavil/a objavo Vokalni 7
11:20
Alen  Osenjak

Zadnji komentarji

Prijatelji

Klara NahtigalKristijan  HrastarDragica HericGeza GrabarDarja ZemljičMoj mali svetSavina  DreuMarjetka  HrovatinFranc FortunaMarinka Marinčič Jevnikar  Barbara RemecRevija  o konjihManca MirnikTanja Žgajnar Novak Karmen  Gostinčar
Vasovanje in kmečka ohcet v Bohinju
 

Za nami je 59. Kmečka ohcet v Bohinju. Turistično-folklorna prireditev, ki jo Turistično društvo Bohinj vsako leto organizira ob koncu meseca julija. Prikazuje stare, tradicionalne življenjske navade prebivalcev Bohinja, med katerimi imajo ženitovanjski običaji še posebno mesto. Sestavljena je tudi iz ljudske igre Vasovanje.

VASOVANJE

Tradicionalna igra Vasovanje prikazuje stare običaje, ki so se godili v starih časih v Bohinju. V zgodbi se oživlja običaj, ko so se fantje ob večerih zbirali na vasi in prepevali pod okni deklet, da jim omehčajo srca ali pa dokažejo svojo ljubezen. V upanju, da jih bo slišala njihova ljuba in ne njena mati, ki bi jih z mokrim tušem spodila od hiše, so vztrajali vsak na svoj način. Le redko kateremu je uspelo, da mu je najdražja, v znak ljubezni, prižgala cigaro in mu pripela najlepši nagelj s svojega okna na prsi. Ob ljubezenskem uspehu, pa so se fantje poslovili od svojega otroštva z značilno fantovščino.

KMEČKA OHCET

Kmečka ohcet prikazuje stare ženitovanjske običaje. Par ki se je odločil za poroko, se dejansko spusti v »dokler naju smrt ne loči« pustolovščino. Skozi stoletja so se okrog poroke spletli določeni običaji, ki mlada dva pripravijo na njuno pot in jima na svoj način želijo sreče, obilja in modrosti.  

Ženin se v povorki z vozovi in konji pripelje do nevestinega doma, ki bo Pod Skalco. Ko se domači le poslovijo od svoje hčerke, se naloži bogato balo na vozove in poročni sprevod se odpelje proti cerkvi. Na poti jih vaščani »zašrangajo«. Po pogajanjih in plačilu uspeta dahniti svoj »da« v slikoviti cerkvici Sv. Janeza Krstnika. Sledi prihod neveste na ženinov dom in svatovščina, ki se godi na prireditvenem prostoru Pod Skalco. Vse skupaj je dobro zabeljeno s pristnimi bohinjskimi izreki in navadami, ki jih tudi v današnjih dneh ne bi smeli kar tako pozabiti. Kulturni del programa s plesi, dialogi in povorko zaigrajo člani KUD Triglav iz Srednje vasi. Zabava z ansambli traja pozno v noč!

Viri:

- http://www.mojaobcina.si/bohinj

- http://www.bohinj-info.com

- http://www.bohinj.si

- http://www.cudoviti-bohinj.si

- https://sl.wikipedia.org/wiki/Kme%C4%8Dka_ohcet

Alen  Osenjak
Alen Osenjak
Objavil/a 2016-08-03 14:03:55 (Aug 03, 2016)

ZADNJE OBJAVE

close_btn